Piersi kurczaka z warzywami

22.05.2013 16:25
Marynowane piersi z kurczaka z warzywami w pomidorach
Kurczak Roberta Sowy Kurczak Roberta Sowy

Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
Marynata:
2 łyżki Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
Warzywa w pomidorach:
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pokrojona w dużą kostkę cukinia
1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
4 pokrojone w ćwiartki pieczarki
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
400 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
2 łyżki ulubionego ketchupu
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:
W rondlu na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę, cukinię i pieczarki (około 10 minut). Następnie dodać pomidory i keczup, zagotować i doprawić do smaku przyprawą do potraw Kucharek. Piersi kurczaka dokładnie natrzeć marynatą powstałą poprzez wymieszanie wszystkich jej składników i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu kurczaka pokroić w plastry i podawać z aromatycznymi warzywami w pomidorach.

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.