Naleśniki z truskawkami

22.05.2013 16:25
Naleśniki z truskawkami
Naleśniki Roberta Sowy Naleśniki Roberta Sowy

Składniki na ok. 10 porcji:
Ciasto naleśnikowe:
500 ml mleka UHT 3,2%
100 g cukru kryształ
4 łyżki oleju
160 g mąki pszennej
Szczypta Soli morskiej w młynku Prymat
2 jajka
Truskawki:
1 kg umytych truskawek bez szypułek
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
½ łyżeczki Rozmarynu Prymat
4 kulki lodów waniliowych

Sposób przygotowania:
Ciasto: jajka połączyć z mlekiem i mąką, dodać cukier i szczyptę soli morskiej. Na samym końcu dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Truskawki podsmażyć na maśle, dodać miód i rozmaryn. Truskawki ułożyć na naleśnikach, zwinąć. Podawać z lodami waniliowymi. Całość można udekorować posiekanymi listkami świeżej mięty.

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.