Zupa z młodej marchewki z imbirem i płatkami migdałów

02.06.2013 17:20
Zupa z młodej marchewki z imbirem i płatkami migdałów
Zupa z marchwi to szybkie i zdrowe danie (fot. tvp) Zupa z marchwi to szybkie i zdrowe danie (fot. tvp)

Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła
1 posiekana w kostkę cebula
400 g obranej i pokrojonej w plastry młodej marchewki
1 obrana i pokrojona w plastry pietruszka
1 łyżka Imbiru Prymat
1 szklanka soku z pomarańczy
500 ml Rosołu warzywnego Kucharek
1 umyta, oczyszczona i pokrojona na mniejsze kawałki pierś z kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
100 ml płynnej śmietanki 18%, ew. 4 łyżki gęstego jogurtu light 3 łyżki prażonych płatków migdałów
Przyprawa do potraw Kucharek
Cukier do smaku
Świeżo posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, dodać cebulę i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę, wlać rosół, dodać pierś z kurczaka i gotować, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 30 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć pierś z kurczaka, pozostałe składniki zmiksować blenderem na krem. Część zupy odłożyć do mniejszego garnka dla dziecka, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Do zupy dodać rozdrobnioną pierś z kurczaka i pożywny obiad dla dziecka gotowy.

Do pozostałej części zupy dodać imbir i sok z pomarańczy, wymieszać, zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Do miseczek przełożyć pokrojoną pierś kurczaka, zalać gorącym kremem z marchewki, posypać prażonymi płatkami migdałów i podawać.

Wskazówka dla osób na diecie: podczas miksowania nie należy dodawać do zupy śmietany, a po nalaniu do miseczek na każdą porcję wyłożyć łyżkę gęstego jogurtu light , posypać prażonymi płatkami migdałów i podawać.

Do poprawnego odtwarzania materiału wideo,
niezbędna jest zainstalowana wtyczka (plug-in) SIlverlight.